donderdag 30 april 2015

Je bent pas iemand als je een mening hebt.

Je hebt jezelf nog maar net uit het geboortekanaal gewurmd of de eerste meningen krijg je al over je heen.
`Ach, wat een prachtig kind, hij is wel een beetje dik, wat een lange voeten, wat veel of weinig haar, zo…..die kan krijsen…..enzovoort`.
Je zou zeggen dat dit alles niet uitmaakt, maar het maakt een heleboel uit. Vanaf minuut 1 dat we op deze wereldbol staan, leren we dat we alles mogen beoordelen. Dat dit normaal zou zijn. Maar in mijn ogen is dit niet normaal.
Men vindt het belangrijk dat we een mening hebben.


Je bent pas iemand als je een mening hebt.


In principe zijn een mening of een oordeel hebben twee verschillende dingen. Maar al  snel is een mening het oordeel van een persoon. Er is bijna geen verandering meer mogelijk.
Door een mening over een ander persoon te hebben, krijgen wij het idee dat wij beter zijn en perfecter.
Wij kunnen niet meer onszelf zijn maar worden geleefd door de oordelen van de ander.  
Al van jongs af aan leren we om een masker op te zetten. Om maar zo min mogelijk meningen of oordelen van een ander te krijgen. We zoeken een veilige plek op binnen onze comfortzone. En je comfortzone is die plek die acceptabel is voor je omgeving.
Vaak zijn we niet bewust van het feit dat we oordelen of dat we beoordeelt worden.


Er zijn zelfs momenten dat iemand anders je betrekt in zijn oordeel. Vorige week zat ik in de wachtkamer bij mijn arts. Er zaten nog twee andere vrouwen bij mij in de wachtkamer. Op een gegeven moment kreeg één vrouw een slecht bericht toen zij de telefoon op nam. Als reactie daarop vloekte ze. De andere vrouw gaf hier een afkeurende reactie op, hierbij probeerde ze mij te betrekken bij haar oordeel door middel van oogcontact. Haar ogen vroegen of ik de uitspraken van de vloekende vrouw ook niet idioot vond?


Het leven gaat door met alle oordelen en meningen. Elke dag weer.
Maar er zijn momenten in het leven dat je hier bewust van wordt. Dat je doorkrijgt wat je aan het doen bent en wat de ander doet. Het begint ineens in je lichaam te kriebelen. Alle oordelen gaan zwaar wegen.
Als je door hebt dat oordelen toch niet zo fijn is, heb je een keuze. Of je gaat door met dit gedrag of je gaat proberen om dit te veranderen.
Soms is een oordeel al je mond uit voor je het door hebt…….oeps………


Waar we allemaal een mening over hebben is schoonheid.
De schoonheid van een ander maar ook over je eigen schoonheid heb je een mening.
Als je bepaalde kleding aan hebt ben je mooier of juist niet. Als je slank bent, ben je aantrekkelijker om te zien. Kleding zegt een groot deel van je schoonheid.
Als ik een tuinbroek aan doen zal ik vast lesbisch zijn. Als ik een mantelpakje en high heels aan doe ben ik een mooie stijlvolle dame. En als ik een kort rokje aan heb met een spleet tot aan mijn billen en een topje waar mijn decolleté goed zichtbaar in is, ben ik ordinair en waarschijnlijk een slet.


Kleding vormt het oordeel van mensen.


Ze zien niet wie je echt bent. Wat blijft er over van je schoonheid als je al je kleren uitdoe? En ook daar heb je een mening over. Net zo goed als dat je een mening hebt over je lichaam, je tempel.
Je buik is te dik, je kont is te rond, je benen te kort en je borsten…..….Ga zo maar door.


Het vervelende is dat je, je gaat gedragen zoals de ander je wil zien. En wat gebeurt er dan? Alle schoonheid verdwijnt. Want schoonheid is puur en authentiek. Dus je kont mag rond zijn en je benen kort.
Je schoonheid zit van binnen en dat is de liefde voor jezelf en je medemensen.
Maar door alle oordelen en meningen zijn we bang geworden om onszelf te laten zien.


Zonder mening bestaan we niet dus onze mening over de ander blijft in stand. Elke dag weer uiten we onze meningen. Onze meningen en oordelen zijn onze agressie. Uiteindelijk is zelfs een mening hebben een vorm van  oorlog voeren.







woensdag 29 april 2015

Vrouw, ga naar je hart want we hebben je nodig | Boodschap voor alle vrouwen.

Vanmorgen kwam ik bovenstaande tekst tegen en diep in mijn hart weet ik dat dit helemaal waar is.
Omdat vrouwen strijders zijn. Een echte strijder strijdt niet maar zij bewandelt de weg van Moeiteloosheid.
Mannen zijn vechters. Zij strijden vanuit het hoofd, hun wil en hun kracht. Zij weten nog niet dat je kan strijden vanuit vertrouwen en liefde.

Ik ben op en top een vrouw en deze tekst trok natuurlijk direct mijn aandacht. Graag zou ik mijn hart helemaal open willen zetten, mijn liefde willen delen en vertrouwen willen hebben in iedereen. Ja, maar………duizenden ja, maar´s………..
En ik weet dat alle vrouwen die wens hebben. De wens om hun hart helemaal open te zetten. Voor iedereen, vol van vertrouwen en met alle liefde die we hebben.

Van mezelf weet ik inmiddels dat ik best wel wat lef heb. Misschien soms wel teveel lef. Of zoals vanmiddag iemand tegen me zei; ´je leeft in een eigen wereld´.  Is dat zo? Leef ik in een eigen wereld waarin ik iedereen vertrouw. Voor sommige is dit dus een beetje naïef.
Leef ik in een andere wereld dan de meeste mensen? Ik denk het wel.
Als ik om me heen kijk zie ik een wereld vol van angsten. Mensen zijn bang voor elkaar, altijd achterdochtig, bang om gekwetst te worden.
Vele mensen denken dat er altijd wel iemand is, die tegen ze zijn. Je bent nooit veilig.

Al jaren geleden zag ik om me heen dat we leven in een wereld vol van angst. Angst voor het oordeel van anderen, angst om niet goed genoeg te zijn, angst om niet mooi genoeg te zijn, angst om niet welvarend genoeg te zijn. En zo meer.
Ik heb altijd geweten dat deze angsten onzin zijn en dat angst een illusie is die we zelf maken. Ik heb me een paar jaar geleden voor genomen om zonder angsten te gaan leven maar dit is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Voor een groot deel heb ik het roer van mijn leven omgegooid.
Ik ben niet meer bang voor het oordeel van anderen en ben ook niet meer bang dat ik niet welvarend genoeg zou zijn. Ik ben er net wel achter gekomen dat ik er bang voor ben om mijn hart helemaal open te zetten.
Op parttime basis kan ik mijn hart open zetten maar dat lukt me nog niet fulltime.
Mijn hart helemaal openen om dan totale controle kwijt te raken, me kwetsbaar op gaan stellen. Het is als leven op het randje……waar de mooiste bloemen bloeien.


Het wordt waarschijnlijk tijd om de rand van het leven op te zoeken en een mooie boeket bloemen te gaan plukken. Op dat moment zal mijn hart zich helemaal openen.

maandag 27 april 2015

Energetische aanranding


Alle mensen stralen energie uit. Dit kan positieve energie zijn maar ook negatieve energie. Het is belangrijk om daar bewust van te zijn zodat je weet hoe je uitstraling is. Met de energie die aanwezig is bij jezelf heb je invloed op andere mensen. Je kan ze daardoor positieve aandacht geven maar het kan ook negatief uitpakken voor de ander.

Stel je bent gefrustreerd doordat je werkgever niet ziet hoe goed jij je best doet. Je durft je baas niet aan te spreken op zijn gedrag dus je blijft gefrustreerd. Deze energie blijft wel een paar dagen bij je. Je komt ´s avonds thuis bij je vriendin. Zij voelt jou frustratie en je boosheid. Je bent kortaf in je antwoorden naar haar, je gooit met deuren of praat met verheven stem.

Je vriendin voelt zich niet prettig bij je gedrag. Zij heeft het gevoel dat ze gestraft wordt omdat er iets op je werk gebeurd is.

 Maar het kan ook anders. Je wil iets hebben van de ander. Je wil misschien aandacht ontvangen want je voelt je eenzaam. Je bent opgewonden en je hebt zin in seks met je vriend. Je wil graag weer eens verliefd zijn want je krijgt daardoor zo´n lekker euforisch gevoel. Je wil de ander bezitten.
Maar zie je de ander dan ook echt? Nee, je bent alleen bezig met je eigen verlangens en lusten en de ander doet er eigenlijk niet toe.

De partner in kwestie voelt die energie van je. Voelt dat je liefde niet zuiver is maar alleen eigen belang. Men voelt de grijpenergie van de ander.

 
Voelt zich energetisch aangerand.
 
Zij of hij voelt dat ze niet gezien worden en voelt dat ze misbruikt worden in deze situatie. Of voor seks, of iemand zijn leegte te vullen.

 Het vreemde is dat de meeste mensen dit systeem accepteren. We hebben allemaal de behoefte om onze leegte te vullen. Leegte mag er niet zijn, wij durven niet in stilte te leven om onszelf maar niet te ontmoeten. We hebben seks nodig. We hebben aandacht nodig want we zijn onzeker. 

De liefde in onze maatschappij is voorwaardelijk.
Als je een relatie hebt lijkt de ander verantwoordelijk voor je geluk.

Maar dit zou geen liefde horen te heten. Dit is een ruilhandel tussen mensen. Een ruilhandel als basis voor het huwelijk of een andere vorm van relatie.

Zolang we niet bewust zijn van onszelf, niet genoeg van onszelf houden en een verbinding aan kunnen gaan met onszelf blijven we in de situatie waarin we mensen manipuleren.

Anderen energetisch aanranden of energetisch aangerand worden.

 

 

 

 

zondag 26 april 2015

Onthechten

Vorige weekend had ik een retraite.  Ik voelde dat ik mijn authentieke zelf moest blijven volgen met alle gevolgen van dien. Misschien met wat aanpassingen hier en daar om geen mensen te kwetsen. Maar ik moet wel blijven doen wat goed voor me voelt. Dus mensen ondersteunen in hun bewustZijns proces, vanuit liefde met gebruik van de seksuele energie. Als ik hier mee bezig ben voel ik dat mensen durven te veranderen. Dat ze eventjes hun angst los kunnen laten. Het is een prachtig cadeau als ze zich gaan openen. Dat ze vertrouwen krijgen. Ik heb geen oordelen over een ander. Iedereen is een schoonheid.

Ik verlies mezelf niet in het drama van het loslaten. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de huuropzegging. Veel mensen hebben moeite met loslaten.
Ik ga door naar de plek waar de stroom me brengt.

Vele mensen zijn niet tevreden met dingen in hun leven. Bijvoorbeeld het werk wat ze doen, de organisatie waarbij ze werken, de relatie die ze hebben, de buren die ze hebben, het huis waar ze in wonen. Als ik dan begin over loslaten zeggen de meeste mensen, ´ja maar……..´
Een ´ja maar´ is synoniem voor ´ik wil niet, ik kan niet en ik durf niet!!!!!´.
Loslaten is een knop om zetten in je hoofd. Iets vast houden is veiligheid zoeken. Veiligheid zoeken is een illusie. Iets loslaten is lef hebben.
Je zal nooit veilig zijn als je dingen vast houdt.
Je kan je werk vasthouden om maar niet zonder geld te komen zitten. Maar je baas kan je zo ontslaan. Om wat voor reden dan ook. Stel dat je baas je heeft ontslagen dan kan je hem de schuld geven en kan jij je een slachtoffer van de situatie gaan voelen Je hoeft geen verantwoording voor het ontslag te nemen. En dat is weer veiligheid zoeken.
Om dingen los te laten zal je vertrouwen in jezelf moeten krijgen. Je hoeft niet in één keer iets los te laten maar begin eerst aan het vertrouwen in jezelf. Ga mediteren. Voel in je lichaam welke angst je hebt om dingen los te laten.
Naar welke illusie ben je op zoek? Accepteer de angst, je mag bang zijn. Als je voelt dat je verantwoording kan nemen in het leven dan kan je stapje voor stapje iets loslaten.
En hoe vaker je iets loslaat, hoe makkelijker het je afgaat. Loslaten zal je altijd blijven achtervolgen. Elke keer weer zal je iets moeten loslaten. Als je dat kan accepteren zal het steeds makkelijker zijn. Leer verantwoordelijkheid te nemen voor je leven en je zal trots op jezelf kunnen zijn.



dinsdag 21 april 2015

de eerste trede naar tantra

Pas geleden heeft Nirav Beej van tantratempel.nl een stuk geschreven over de eerste stappen naar tantra.

Dit was het begin van zijn verhaal,

Het is lastig om open en vrij met andere mensen over de tantrische beoefening en levensvisie te spreken. Dat komt omdat de meeste mensen Tantra niet kunnen begrijpen.
post senzalig padHet meest in het oog springend is dat Tantra spirituele methoden kent om seksuele levensenergie te transformeren. De oorzaak van het niet begrijpen is dat onze hele morele cultuur, religie en overheid seksualiteit zo heeft verwrongen en onderdrukt dat het een diep geworteld taboe is geworden.
En dat geldt vandaag de dag nog steeds!


De rest is te lezen op zijn website of als blog op senza-lig.nl


Het is ontzetten lastig om over tantra te praten want de meeste mensen hebben hier een oordeel over. Of vanuit onwetendheid of vanuit een eigen angst. Want zoals Nirav beschrijft het gaat er om de seksuele levensenergie te transformeren. 
En op seksualiteit staat nog steeds een groot taboe.


Sinds dat ik gestart ben met Senza-lig, kom ik ook regelmatig tegen dat ik veroordeeld wordt over wat ik doe. Als ik vertel dat ik me bezig hou met tantra, dan is de reactie hierop meestal dat ik me wel bezig zal houden met seks. Tantra en seks zijn nog steeds synoniem. 
Ik veroorzaak overlast omdat ik mensen laat nadenken over hun eigen seksualiteit maar natuurlijk ook over andere dingen.

In dit blog vertel ik graag waar ik allemaal tegen loop. Hoe ik mijn angsten probeer te transformeren.

maandag 20 april 2015

Mijn spirituele pad


Al jaren ben ik bezig met mijn spirituele ontwikkeling. Waarom zou je vragen?

Omdat ik niet tevreden ben met de kennis vanuit ons verstand. Ik wil voelen, ik ben een gevoelsmens. Kennis is altijd een beetje achter gebleven stukje bij mij. Ik heb geen vertrouwen in de wetenschap.

Toen ik klein was vertelde mijn vader over het Theosofisch Genootschap. Eigenlijk heb ik niet zoveel onthouden uit die tijd. Wat me wel altijd bij gebleven is, zijn de verhalen die hij vertelde over ´reïncarnatie´. Ik heb altijd gevoeld dat dit waar was.

Daarna heb ik jaren niets meer bewust met spiritualiteit gedaan tot een jaar of 15 geleden. Ik heb me verdiept in Engelen en Draken, ik heb me verdiept in Kristallen en Godinnen. Daarna heb ik een tijd yoga gedaan.

Tot ik een aantal jaren geleden bij de sangha van Shambhala kwam.
Dit was thuis komen voor me. Ik heb hier een paar jaar wekelijks gemediteerd. De sfeer was erg prettig en daar werd verteld over al die dingen die ik wilde leren of ergens al wist. Waarvan ik nu dus weet dat dit mijn innerlijke wijsheid was. Toentertijd was ik  nog niet bekend met dit stukje van mijn ziel.
Toen ik daar een jaar of wat mee bezig was ontmoette ik een Meester in de tantra. Door en met hem heb ik veel geleerd over tantra. Tantra is voor mij het ultieme van mijn spiritualiteit. 
Als ik naar de betekenis van tantra kijk op http://www.encyclo.nl/begrip/Tantra staan daar 9 verschillende betekenissen. Niet alles sluit bij mij aan op dit moment in het leven. 
 
Ik denk dat de eerste betekenis een paar jaar geleden voor mij was;
Tantra betekent letterlijk `uitbreiding`. Het is een levensfilosofie, waarin het (meer) genieten centraal staat. Het gebruikt seksualiteit en intimiteit als een groeiproces in het leven en wijst uiteindelijk de weg naar verlichting. Tantra heeft te maken met het openen van je hart, het tonen van kwetsbaarheid en het durven versmelten met iemand anders. 
 

Ik merkte dat versmelten met een ander een illusie is als ik geen contact heb met mezelf. Waarom doe ik dingen vanuit een armoede. Bijvoorbeeld achter geld aanlopen omdat ik de angst heb dat ik anders wel eens in de goot terecht zou komen. Steeds meer financiën vergaren. Er kan ook een armoede zijn van je niet erkent te voelen dus dan maar steeds een partner zoeken. 
 Inmiddels is dus mijn visie dat het in eerste instantie belangrijk is om te versmelten met jezelf. Van jezelf houden, vrij zijn van angsten en oordelen, in je eigen persoonlijke kracht durven gaan staan.  En pas als ik dat bereikt hebt kan ik op een zuivere manier samensmelten met een ander. Het samensmelten met een ander gaat in het Westen over seks of het huwelijk. Wat in deze maatschappij vaak een voorwaardelijke liefde is. En seks is vaak alleen maar lustgericht.
Daarna zijn deze twee definities belangrijk geworden;
Tantra (Sanskriet: tan = expansie; tra = bevrijding), ook tantrische yoga of tantra yoga genoemd, is een rituele praktijk uit de Vedische traditie, die gericht is op geestelijke verruiming en bevrijding. In de tantra ligt de nadruk op de ontwikkeling van menselijke sterkte, zowel door middel van meditatie alsook door yoga.
Dus het bevrijden van angsten, taboes en schaamte.
Tantra verwijst naar een reeks esotherische Hindoeïstische geschriften, daterend uit het begin van onze jaartelling.


Vandaar uit is twee jaar geleden www.senza-lig.nl ontstaan. Een tempel waar men kan leren wie hij of zij uiteindelijk is zonder vast te moeten houden aan allerlei normen en waarden. Alle maskers kunnen loslaten. Zodat men ook buiten meer in zijn eigen kracht leert te staan. Taboes los kunnen laten, schaamte op durven lossen, accepteren wie je bent.
Als je dan meer vrijheid hebt geaccepteerd in je leven kan je je gaan verdiepen in de esoterische Hindoeïstische geschriften.